ÜCRETSİZ AVUKAT HİZMETİNDEN NASIL FAYDALANIRIM? (ADLİ YARDIM)
ADLİ YARDIM
Adli yardım haklı bir davanızın olması ve yargılama giderlerini karşılayacak gelirinizin olmaması durumunda bu giderleri karşılayan ve gerektiğinde bir avukat görevlendiren müessesedir. Adli yardımdan nasıl faydalanabilirim? Adli yardım için nereye başvurmam gerekli? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını izah edeceğiz.
Öncelikle açmak istediğiniz haklı bir davanızın olması durumunda yargılama giderlerini ödeyecek mali gücünüz yok ise hazırlamış olduğunuz dava dilekçenizin sağ üst köşesine “ADLİ YARDIM TALEPLİDİR” yazarak davanızı para ödemeden açabilirsiniz. Bu durumda mahkeme sizden ödeme gücünüzün olmadığını kanıtlamanız için bir takım evraklar isteyecektir. Bu evrakların eksiksiz olarak dosyaya sunulması durumunda mahkeme adli yardım talebinizi kabul edecektir.
Uygulamada genellikle boşanma davaları için avukat görevlendirilmektedir. Eşinizden boşanmak istiyorsunuz ancak hem nasıl dava açılacağını bilmiyorsunuz hem de mahkeme masraflarını karşılayacak gücünüz yok. Bu durumda bulunduğunuz şehirdeki Adli Yardım bürosuna gitmeniz gerekmektedir. Talepte bulunan kişinin Adli Yardım Bürosuna bizzat başvurusu gerekmektedir.
Ücretsiz avukat hizmetinden yararlanabilmek için yoksul olduğunuzu belgelemeniz ve haklı olduğunuz konusunda görüşme yaptığınız avukatın olumlu kanaatinin oluşması gerekmektedir. Mahkemeden doğrudan talep ettiğinizde ise yaklaşık ispat ölçüsünde hâkimde bir kanaatin oluşması gerekir. Talepte bulunan kişinin baştan açıkça haksız görülmüyor olması da, adli yardımın koşulu olan haklılığın ispatı için yeterli sayılabilir.
Tarafınıza avukat görevlendirilmesi için Adli Yardım Bürosu Başkanlığına dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. “Avukatlık ücretini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağım bulunmadığından, Avukatlık Yasasının 176–181. maddeleri gereğince hukuki sorunlarımın giderilmesi için avukat görevlendirilmesini arz ve talep ederim.” şeklinde kısa ve öz bir dilekçe yeterli olacaktır. Adli yardım bürosunda genellikle sizden istenecek dilekçe ve belgelerin bir örneği bulunur. Bu hazır dilekçelerin üzerini doldurarak da talepte bulunabilirsiniz.
ADLİ YARDIMA BAŞVURU ŞARTLARI
Adli yardım bürosuna gitmeden şartlarınızın uygun olup olmadığını değerlendirmenizde fayda var. Adli Yardım Bürosundan talep ettiğiniz Avukat görevlendirilmesi ve Hukuki yardım isteğinizin kabul edilmesi için şu belgeler gereklidir.
1-) Nüfus Cüzdan fotokopisi
2-) İkamet ettiğiniz mahalle muhtarından alacağınız fakirlik kağıdı
3-) İkametgâh ilmühaberi;
4-) Bağlı bulunduğunuz ilin vergi dairesinden (birden çok merkez ilçe var ise ayrı ayrı hepsinden) sicil kaydına rastlanmadığına dair yazı – mühür.
5-) Vukuatlı Nüfus kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğünden alınacak)
6-) Bağlı bulunduğunuz ilin Tapu Sicil Müdürlüğünden (birden çok merkez ilçe var ise ayrı ayrı hepsinden) adınıza kayıtlı gayrimenkul olup olmadığına dair yazı – mühür.
7-) S.G.K. İl Müdürlüğünden (4A- 4B- 4C) maaş alıp almadığına dair yazı. (İnternetten e devlet sayfasından da çıktı alınabilir)
😎 Trafik tescil Şube Müdürlüğünden adınıza kayıtlı araç olup olmadığına dair yazı – mühür.
9-) Talebinizle ilgili açılmış davanız varsa, bu davayla ilgili mahkeme evraklarının fotokopisin eklenmesi gerekmektedir.
Avukat ve Hukuki yardım talebinize dair belge ve delillerin 30 gün içinde baroya tevdi edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde avukat görevlendirilmesi ve hukuki yardım talebiniz ret olur.
Yukarıda sayılan evrakları tamamlayıp adli yardım bürosuna teslim ettikten sonra sizin için bir avukat görevlendirilecektir. Öncelikle bu avukat için noterden vekalet çıkarmanız gerekmektedir. Vekaleti avukata teslim ettikten sonra avukatla dava hakkında gerekli görüşmeleri yaparak hukuki yardımdan faydalanmış olursunuz.
GÖRÜŞ, ÖNERİ VE YORUMLARINIZI LÜTFEN BİZİMLE PAYLAŞIN!